Egyesületünk megalakulása óta igyekszik követni és megvalósítani az alapszabályban lefektetett irányelveket. A Hajdúsági Diabetesz Egyesület első sorban a Hajdú-Bihar Megye területén élő cukorbetegségben szenvedők megsegítésére jött létre, de az általunk szervezett összejövetelek, előadások nyitottak, azokat bármely érdeklődő látogathatja. A cukorbetegség egy olyan eleinte problémát nem okozó baj, amely egyre több embert érint. Ezért vagyunk nyitottak minden érdeklődő számára. A havi rendszerességgel megtartott találkozóink nagy érdeklődésnek örvendenek a cukorbetegek és az érdeklődők körében. Nyitottságunknak köszönhetően nem csak a diabétesz betegségben szenvedőknek nyújtunk segítséget, hanem a cukorbetegség megelőzésében, tüneteinek korai felismerésében is hasznos, akár életmentő információkkal, tapasztalatokkal szolgálhatunk.

Összejöveteleink rendszeresek, minden hónap utolsó csütörtökén találkozunk Debrecenben, a Kossuth utca 1 szám alatt az első emeleti klub helyiségben.

Az összejöveteleken értékes orvosi, dietetikusi előadásokat hallgathatnak az érdeklődők, tapasztalatot cserélhetnek sorstársaikkal. Az elhangzó szakelőadások mind oktató jellegűek és a felmerülő kérdések, melyeket megbeszélünk mind azt szolgálja, hogy a szövődményeket hogyan lehet kivédeni, kezelni. Minden találkozónkon ingyenes vércukor mérést, vérnyomás mérést is végzünk. Sokat beszélgetünk egymás között, melyből hasznos tapasztalatok szűrhetők le.

Rendszeresen részt veszünk az országos vezetés által szervezett programokon, nagyon népszerűek az egyesület és a Városi Egészségügyi Szolgálat programjai, melyen 250-300 ember is részt vesz a szűréseken.

Minden rendezvényen ( városi és országos ) ott vagyunk, képviseltetjük magunkat. Ennek köszönhető a berettyóűjfalui, nyíregyházi és egri diabétesz egyesületekkel kialakított nagyon jó kapcsolat. Sok-sok hasznos tapasztalatot szerzünk egymástól.

Elég kevesen tudják, hogy  a  II-es típusú  cukorbetegség akár 8-10 évig is lappang, és mire már észrevesszük , sajnos a szemünk, lábunk, vesénk stb. bánja. Ezért nagyon fontosak azok a programok amelyeket mi is szervezünk, mert egyre több ember figyelmét fel tudjuk hívni arra, hogy fokozottan figyeljen és ellenőriztesse magát, nehogy a rizikófaktorba tartozzon. Sajnos ilyen célzott szűréseket hazánkban nem végeznek, csak civil megmozdulások léteznek.

A cukorbetegséggel kapcsolatos rendezvényeken, összejöveteleken kívül rendszeresen szervezünk tagjaink számára kirándulásokat is. Ezekről hamarosan fotógalériánkban is találhatnak képes beszámolókat.